DPD-143

[Interviu] Gina Iordan: “O parcurgere a atributiilor specificate in anunt, o documentare asupra firmei, o tinuta potrivita pot face diferenta.”

 

Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? De ce?

“Problematice” pentru noi in momentul de fata sunt joburile din vanzari, logistica dar si pozitiile pe care le avem vacante in zone din tara cu anumit specific. In cazul vanzarilor, vorbim de o piata dinamica si ofertanta pentru candidati. In schimb, in zona joburilor din logistica, avem probleme in identificarea candidatilor cu specializari tehnice foarte ridicate. Daca vorbim de dificultatea cauzata de plasarea locurilor de munca intr-o zona geografica anume, atunci Sibiul, o zona cu o rata a somajului zero, cu un parc industrial langa oras si cu un obicei in randul localnicilor de a pleca la munca sezoniera in afara (in special Germania), devine din ce in ce mai dificil sa gasim canditatii potriviti chiar si pentru pozitiile in care nu solicitam calificari specifice.

 

Cat timp dureaza sa gasiti un candidat potrivit?

In functie de jobul pentru care recrutam. Putem gasi oamenii potriviti intr-un interval de 2-3 zile daca vorbim de posturile din depozitele noastre, unde incercam sa avem tot timpul candidati validati si care pot fi accesati imediat, dar avem si procese de recrutare care se intind ca durata si la 5-6 luni.

 

Care sunt abilitatile / calitatile / competentele pe care le apreciati cel mai mult la un candidat?

In momentul in care candidatul este selectat pentru interviul cu reprezentatii DPD, apreciez punctualitatea si politetea, onestitatea in raspunsurile pe care le ofera dar si fluiditatea in comunicare pe tot parcursul interviului. In momentul in care avansam in discutie, in cazul candidatilor pentru posturile entry level ne intereseaza potentialul, pe cand in cazul candidatilor pentru posturile in care este necesara experienta profesionala, verificam cunostintele specifice, atat intelegerea teorerica cat si practica in domeniu.

 

Unde gresesc candidatii in vanarea unui loc de munca?

In primul rand in nerealismul lor in evaluarea cunostintelor pe care le au, fiind un exces de absolventi cu diploma universitara dar diplomele nefiind corelate cu competente academice sau practice. Gresesc in spamul pe care il fac prin aplicarea la joburi pe care, ulterior, in timpul interviului, aflam ca nu si le doresc, nu citesc descrierea jobului, nu se intereseaza de firma, locatia in care ar trebui sa isi desfasoare activitatea, nu se pregatesc pentru interviu. Un alt aspect il reprezinta CV-ul, mai ales daca vorbim de un job care nu este pentru depozit. Un CV cu greseli gramaticale sau lipsit de fluiditate in cronologia profesionala exclude direct candidatul din lista noastra.

 

Ce alte informatii doriti sa comunicati candidatilor?

Pentru candidati: pe masura ce avanseaza procesul de selectie si ajung in etapele finale, sa puna toate intrebarile necesare si sa isi clarifice eventualele nelamuriri, astfel incat sa isi creeze o imagine corecta a jobului pentru care candideaza, iar din punct de vedere al intrebarilor din timpul interviului,  sa raspunda cat mai sincer si obiectiv. De asemenea, punctualitatea, tinuta adecvata postului pentru candideaza. Sunt nenumarate recomandari pe internet, par minore, insa in continuare ne lovim de ele – intarzieri la interviu, tinuta sport in cazul unei aplicatii pentru sales representative B2B etc. O parcurgere a atributiilor specificate in anunt, o documentare asupra firmei, o tinuta potrivita pot face diferenta intre obtinerea unui job si un clasic raspuns de respingere.

 

De ce ati ales 1tedjob?

Alegerea 1tedjob a venit ca un lucru firesc datorita experientei pe care am avut-o in proiectele anterioare derulate cu Radu Stanescu si cu echipa lui si a venit ca o certificare a increderii in echipa StarPerfomining si in noul lor proiect 1tedjob. Treceam printr-o perioada aglomerata, aveam nevoie de un partener de incredere pentru recrutarea unui director comercial , un partener care sa ne cunoasca si sa inteleaga foarte bine profilul noului nostru coleg, iar colaborarea cu 1tedjob a fost exact ceea ce cautam

 

Ce ne puteti spune despre experienta pe care ati avut-o pe platforma 1tedjob, atunci cand ati recrutat pentru postul de Director Comercial? 

O experienta care ne-a impresionat placut, nu a fost un proces cu pasi tradionali, am avut parte pentru prima data in activitatea noastra de video-interviu, iar echipa 1tedjob a analizat obiectiv toate candidaturile, a trimis tot timpul un status legat de fiecare pas al recrutarii, asa cum am stabilit initial. A fost time saving, am trimis invitatii pentru video interviu candidatilor pe care ii selectam, candidatii care au trecut in etapa urmatoare primeau un deadline de upload pentru interviu si o puteau face in orice moment, neexinstand constrangerea organizarii unui interviu, intr-o zi anume si la o ora convenabila pentru toti. A fost extraordinar pentru noi sa vedem video-interviurile pe masura ce candidatii le incarcau si sa analizam simultan CV-ul clasic, dar sa corelam si cu rezultatele testarilor parcurse. A fost foarte eficient. O experienta pe care ne dorim sa o repetam si indemn companiile sa utilizeze acest sistem care ii poate scuti de timpul pierdut cu foarte multe intervuri clasice.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *